Zdrowe korzyści

Produkty

Wszystkie produkty
Witaminy i mikroelementy

Witaminy i mikroelementy

Prawidłowe żywienie człowieka polega na całkowitym pokryciu zapotrzebowania organizmu nie tylko na energię, ale i wszystkie składniki pokarmowe w tym witaminy i mikroelementy.
Witaminy są związkami organicznymi występującymi powszechnie w żywności zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Ze względu na zróżnicowanie pod względem budowy chemicznej oraz ich wpływu na organizm wyróżnia się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) oraz na witaminy rozpuszczalne w wodzie (witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, foliany, witamina B12, biotyna, kwas pantotenowy, cholina).
Składniki mineralne to pierwiastki pozostające po mineralizacji tkanek. W organizmie człowieka tylko niektóre, uznane są za niezbędne do jego prawidłowego rozwoju i funkcjonowania (wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, jodu, selenu, miedzi, fluoru i manganu). Pełnią one różnorakie funkcje: stanowią materiał budulcowy (kości, zębów, skóry i włosów), regulują gospodarkę wodno-elektrolitową i utrzymują równowagę kwasowo-zasadową.
W związku z tym, że wiedza na temat zapotrzebowania na składniki pokarmowe, witaminy i składniki mineralne, podlega ciągłym uzupełnieniom, zalecenia żywieniowe dla dorosłych a w szczególności dla dzieci i młodzieży uwzględniają szeroki margines bezpieczeństwa zapobiegający ewentualnym niedoborom.