Produkty
Układ pokarmowy
Sprawne funkcjonowanie poszczególnych elementów układu pokarmowego jest istotne dla utrzymania zdrowia organizmu. Zadaniem układu pokarmowego jest przyjmowanie pokarmów, ich przetwarzanie i uzupełnienie składników, które są niezbędne do budowy oraz odnowy tkanek w organizmie. Układ trawienny to przewód pokarmowy, na który składają się: jama ustna, gardło, przełyk, żołądek, jelito cienkie, jelito grube oraz odbyt, a także dodatkowe gruczoły w postaci ślinianek, wątroby i trzustki.
Zadaniem żołądka jest zbieranie, przetwarzanie spożytego pokarmu w łatwo przyswajalną treść. W jego wnętrzu znajduje się sok żołądkowy, który składa się z kwasu solnego, wody, enzymów trawiennych i śluzu. Ścianki żołądka kurczą się i rozluźniają, przez co jedzenie mieszane jest z sokiem żołądkowym i przesuwane do jelit.
Najpierw jelito cienkie, czyli najdłuższy odcinek przewodu pokarmowego (u dorosłego człowieka to ok. 4-5 m). W jego przestrzeni rozpoczyna się wchłanianie składników pokarmowych do krwiobiegu. Znajduje się bezpośrednio za żołądkiem i przechodzi płynnie w jelito grube, gdzie niestrawione resztki przekształcają się w kał. W tym odcinku namnażają się drobnoustroje produkujące witaminy z grupy B.
Istotnym z punktu widzenia trawienia gruczołem, największym w ciele człowieka, jest wątroba. Zbudowana jest z czterech płatów, które są bardzo unaczynione. Wątroba jest odpowiedzialna między innymi za wydzielanie żółci, magazynowanie żelaza i niektórych witamin oraz zobojętnianie alkoholu czy leków.