jesienna dieta
14.11.2024
Zdrowe Korzyści

Jesień to nie tylko czas, w którym zmieniamy swoją garderobę na cieplejszą, ale również nasza dieta ulega zmianie. Długie, chłodne wieczory i mroźne poranki sprawiają, że nasz organizm domaga się większej liczby kalorii. Na ten okres warto zacząć wspomagać swój organizm produktami bogatymi w witaminy i minerały, co pozwoli uniknąć częstych przeziębień.

Co powinno znaleźć się w jesiennej diecie?

Jesienna dieta powinna być przede wszystkim bogata w warzywa i owoce, które wzmacniają układ odpornościowy oraz pozytywnie wpływają na nasz nastrój. Sezonowe owoce i warzywa bogate są w witaminy C, D, A, K i inne, dzięki czemu stają się naturalnymi probiotykami. Wbrew pozorom nie trzeba jeść ich surowych, aby dostarczyć sobie potrzebnych składników. Można dodawać je do koktajli, kompotów czy zup. Do zalecanych na ten czas warzyw można zaliczyć:

  • dynię,
  • buraki,
  • kapustę,
  • marchew,
  • brukselkę,
  • czosnek.

Natomiast smaczne i wspomagające jesienną odporność owoce to:

  • jabłka,
  • gruszki,
  • śliwki,
  • pigwy,
  • winogrona.

Choć warzywa i owoce bogate są w witaminy, to czasami mogą okazać się niewystarczające, dlatego z pomocą przychodzą produkty zawierające duże ilości witamin, na przykład Vitamina C, której stosowanie poprawia układ odpornościowy oraz zmniejsza uczucie zmęczenia. Również Witamina D przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwiększa nie tylko odporność, ale również rozwój układu kostnego i zębów.

Kolejnym sposobem na jesienną dietę są zioła i przyprawy, których nie powinno zabraknąć w naszych posiłkach. Przyprawy takie jak imbir, goździki czy cynamon nie tylko rozgrzewają, ale także pysznie smakują z sezonowymi herbatami lub kawami.

Nie wolno również zapominać o prawidłowym nawodnieniu. Latem spożywanie odpowiedniej ilości płynów nie jest większym problemem, bo upalne dni same do tego zachęcają. Natomiast jesienią trudniej utrzymać nam ten stan. Jak zawsze, tak i jesienią warto pić wodę. Jeśli jednak nie mamy na nią ochoty – to rozgrzewające herbaty i napary z ziół będą świetnym pomysłem. Warto zrezygnować z ich słodzenia cukrem lub gotowymi sokami ze sklepu. Zamiast tego lepiej dodać odrobinę domowego syropu z pigwy lub miodu.

Jakie posiłki jeść jesienią?

Jesienią najlepiej sprawdzają się rozgrzewające dania, takie jak zupy i kremy. Na śniadania także polecane są ciepłe opcje, na przykład jajecznica lub owsianka.

Warto wykorzystywać w nich sezonowe produkty, aby dostarczyć do swojego organizmu jak najwięcej naturalnych produktów. Dyniowe zupy i kremy z dodatkiem imbiru są świetnym pomysłem na smaczne obiad lub kolację. Dla tradycjonalistów polecany jest domowy rosół na bazie wielu warzyw.

Na deser pysznym ciastem jest ciasto marchewkowe. Nie tylko wygląda i smakuje, ale też dostarcza wiele składników odżywczych. W połączeniu z rozgrzewającą herbatą brzmi jak deser idealny!

Jesienna dieta powinna być jak prawdziwa, złota jesień, czyli pełna kolorów! Nie ograniczajmy się i eksperymentujmy ze smacznymi, sezonowymi produktami.