kobieta z jedzeniem w ręku
30.08.2022
Zdrowe Korzyści

Układ odpornościowy to sieć połączonych ze sobą narządów, które tworzą naturalną tarczę dla naszego organizmu. Niestety bardzo często nie poświęcamy mu wystarczająco uwagi, co może prowadzić do obniżenia jego skuteczności. Jakie produkty negatywnie wpływają na nasze zdrowie? I co tak właściwie obniża naszą odporność?

(Nie)sprawny układ odpornościowy

W naszym codziennym życiu spotykamy się z wieloma czynnikami, które mają mniejszy bądź większy wpływ na nasz układ odpornościowy. Setki patogenów chorobotwórczych (wirusów, bakterii, grzybów), czynników środowiskowych, zewnętrznych i wewnętrznych, a także naszych własnych działań – mogą zwiększyć ryzyko infekcji, a także przyczynić się do rozwoju wielu innych, znacznie poważniejszych chorób.

Układ odpornościowy na ogół sam zwalcza infekcję. Oznacza to, że gdy nasz organizm zainfekuje czynnik chorobotwórczy, nie zawsze doprowadzi to do wystąpienia choroby. Sprzyjającymi okolicznościami, które osłabiają naszą odporność i prowadzą do rozwoju infekcji, są między innymi: niemycie lub nieprawidłowe mycie rąk; przejadanie się lub niedojadanie posiłków; permanentny brak ruchu lub jego nadmiar; wyziębienie ciała oraz nagłe zmiany temperatur; silny stres; bezsenność; a także uboga w witaminy i składniki odżywcze dieta.

Diecie warto przyjrzeć się znacznie bliżej, ponieważ duże znaczenie dla naszej odporności ma to, co jemy na co dzień. Obniżona odporność może przyczynić się do znacznie częstszych epizodów chorobowych, a co za tym idzie, do częstszej rezygnacji z przyjemności.

Produkty, które osłabiają układ immunologiczny

Nieodpowiednia żywność ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Jednym z największych zagrożeń dla naszego układu immunologicznego, jest cukier. Słodka czekolada, cukierki, ciastka, żelki, lody, dania błyskawiczne i wiele innych – jeżeli chcemy, aby nasz układ odpornościowy nam podziękował, powinniśmy ograniczyć spożycie pokarmów bogatych w przetworzone cukry.

Podobna sytuacja dotyczy dań i przekąsek słonych. Sól w przeciwieństwie do cukru, jest dużo lepsza dla naszego organizmu, jednak w nadmiernej ilości i ona może wyrządzić nam sporo problemów zdrowotnych. Chipsy, mielonki, gotowe dania, precle, paluszki i inne – zawarta w nich sól może nie tylko osłabiać nasz układ immunologiczny, ale też podnosić ciśnienie krwi.

Nasz układ odpornościowy możemy również wspierać poprzez eliminowanie z naszej diety dań typu fast food oraz potraw smażonych w głębokim tłuszczu. Oczywiście jeden hamburger raz na jakiś czas nie zaszkodzi, jednak gdy nasza codzienna dieta obejmuje tylko dania z restauracji szybkiej obsługi, powinniśmy zastanowić się, czy na dłuższą metę to dobre rozwiązanie dla naszego organizmu. Frytki, mięso panierowane, sosy oraz tłuste potrawy to niesamowicie szkodliwe bomby kaloryczne. Ich spożycie nie tylko niszczy naszą naturalną odporność, ale przyczynia się również do rozwoju poważnych chorób, jak: cukrzyca, nadciśnienie, czy choroby sercowo-naczyniowe.

Nie można również zapominać o używkach. Alkohol w nadmiarze osłabia nasz układ odpornościowy i zaburza pracę wielu narządów. Nikotyna natomiast podrażnia błony śluzowe dróg oddechowych, które stają się łatwym celem dla wirusów, bakterii i grzybów.

Wyeliminowanie z codziennej rutyny powyższych czynników ryzyka może pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. Ponadto zróżnicowana dieta, prawidłowe odżywienie organizmu oraz właściwa suplementacja, połączona z regularną umiarkowaną aktywnością fizyczną, to podstawa prawidłowej pracy całego organizmu.