Dobrze zbilansowana dieta jest bardzo ważna dla zachowania zdrowia i witalności. Witaminy i minerały zawarte w żywności są niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Słowo „niezbędne” tyczy się zwłaszcza tej grupy składników odżywczych, które obecne są w rybach, tłuszczach pochodzenia zwierzęcego oraz olejach roślinnych, czyli kwasów tłuszczowych omega-3. Nie każdy jednak w swojej diecie uwzględnia takie produkty, dlatego równie ważna dla zdrowia, jest suplementacja tych związków.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe
Tłuszcze to najbogatsze źródło energii dla człowieka. Są one również źródłem nasyconych, jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W przeciwieństwie do nasyconych (które są niekorzystne dla zdrowia, ponieważ powodują wzrost „złego” cholesterolu), kwasy tłuszczowe nienasycone stanowią dla człowieka istotny element codziennej diety. Ich odpowiednia podaż w organizmie usprawnia wszystkie procesy życiowe i przekłada się również na prawidłowy wygląd sylwetki.
Najzdrowszymi i najcenniejszymi dla człowieka, są właśnie wielonienasycone kwasy omega-3. Co ważne, nie są one syntezowane w organizmie. Oznacza to, że nie jesteśmy w stanie samodzielnie ich wyprodukować, dlatego musimy dostarczać je wraz z jedzeniem lub poprzez prawidłową suplementację.
Odpowiednia podaż omega-3 gwarantuje nam:
- wsparcie pracy mózgu i poprawę funkcjonowania układu nerwowego;
- poprawę pracy narządu wzroku;
- wsparcie i regulację odporności przeciwnowotworowej;
- wzmocnienie stawów oraz kości i związane z tym działanie łagodzące na choroby reumatoidalne;
- korzystny wpływ na skórę, włosy i paznokcie;
- wzmocnienie odporności – stymulacja układu immunologicznego;
- przeciwdziałanie alergiom;
- wsparcie pracy serca i układu krążenia;
- obniżanie stężenia „złego” cholesterolu (LDL) we krwi i podnoszenie dobrego (HDL).
Co więcej, kwasy tłuszczowe mają również pośredni wpływ na proces krzepnięcia krwi, reakcje naczynioruchowe oraz zwężanie oskrzeli. Biorą też udział w budowie serotoniny, zwanej potocznie „hormonem szczęścia”. Ich niedobór może skutkować częstymi infekcjami, zaburzeniami koncentracji, narastającymi problemami ze skórą i włosami, zmęczeniem, a także nierzadko rozwojem nadciśnienia. Długotrwały niedobór omega-3 może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Naturalne źródło zdrowia i witalności
Przyczyną niedoboru kwasów tłuszczowych może być, np. nieodpowiednia dieta, bogata w niezdrowe tłuszcze trans. Braki jednak można uzupełniać, dlatego warto pomyśleć o odpowiedniej suplementacji kwasów nienasyconych.
Najbogatszym źródłem omega-3 są ryby i owoce morza, oleje (lniany, rzepakowy, arachidowy), algi, orzechy, siemię lniane, a także nasiona chia. Codzienne spożywanie wymienionych produktów jest jednak bardzo często niemożliwe, dlatego codzienną dietę warto uzupełniać o sprawdzone preparaty – witaminy i suplementy diety. Dużą popularnością cieszą się omega-3 w kapsułkach miękkich, np. OmegaVit 1000. Preparaty te uzupełniają dzienne zapotrzebowanie na tego typu związki, gwarantując tym samym dobre samopoczucie i prawidłowe funkcjonowanie narządów. Oprócz suplementacji omega-3, warto pomyśleć również o witaminie D oraz A.