banner zdrowe jelita na jesień
03.11.2025
Zdrowe Korzyści

Jak wzmocnić jelita na jesień?

Przewód pokarmowy nie służy tylko do trawienia i wchłaniania. Jelita i mikrobiota jelitowa stanowią centrum dowodzenia naszą odpornością. Jeśli chcesz zmniejszyć ryzyko infekcji, zanim sięgniesz po suplement na odporność, wzmocnij swoje jelita. Oto jak możesz to zrobić.

  • Jedz produkty bogate w błonnik. Jest on pożywką dla dobroczynnych bakterii. Jesienne źródła błonnika karmiącego mikrobiotę to m.in. czosnek, cebula, por, cykoria, ale także dynia, jabłka i gruszki.
  • Jedz kiszonki i fermentowane produkty mleczne. Włącz do diety kiszoną kapustę i ogórki, zakwas z buraka, jogurty i kefiry. Zawarte w nich kultury bakterii i kwas mlekowy korzystnie wpływają na jelita i odporność.
  • Zadbaj o kwasy omega-3. Mają działanie przeciwutleniające, korzystnie wpływają też na różnorodność mikrobioty jelitowe. Postaraj się minimum 2 razy w tygodniu jeść tłuste ryby morskie, rozważ też suplementację kwasu EPA i DHA.

Dieta nie wystarczy. Aby zadbać o jelita jesienią, warto zredukować też stres. Jesienny spadek nastroju, a także zwiększony stres związany z powrotem do intensywnej pracy po wakacjach, bezpośrednio wpływają na kondycję jelit. Natomiast kortyzol, hormon stresu, może negatywnie wpływać na szczelność bariery jelitowej i zmieniać skład mikrobioty. Wprowadź rytuały obniżające napięcie, takie jak medytacja, jogę, czy spacery na świeżym powietrzu. Dbaj też o higienę snu. Regeneracja nocna jest kluczowa dla utrzymania dobrej kondycji jelit i układu odpornościowego.

Unikaj natomiast ciężkostrawnego jedzenia, smażonych, tłustych, panierowanych i gazowanych produktów. Obciążają przewód pokarmowy, mogą powodować dyskomfort trawienny i zaburzać funkcje odpornościowe. Postaraj się jeść lekkie posiłki, regularnie, w odstępach ok. 3-4 godzin.

Suplementacja wzmacniająca jelita jesienią

Aby wzmocnić efekty diety i stylu życia, możesz rozważyć suplementację po konsultacji z lekarzem. Składniki, które są najczęściej polecane to m.in. probiotyki, prebiotyki, cynk, laktoferyna, colostrum, olej z wątroby rekina, kwasy omega-3, nukleotydy, witaminy z grupy B.

Podsumowanie

Zdrowe jelita jesienią to fundament silnego i sprawnego układu odpornościowego i lepszego samopoczucia jesienią oraz zimą.  Dbaj o różnorodną dietę, bogatą w błonnik i fermentowane produkty mleczne. Możesz połączyć ją ze świadomą suplementacją (np. witaminą D i Omega-3) oraz umiejętnym zarządzaniem stresem. W ten sposób stworzysz solidny fundament zdrowia, który pozwoli Ci lepiej przetrwać chłodniejsze miesiące i pozostać w pełni sił.