
Potas to jeden z najważniejszych pierwiastków, jakie występują w naszym organizmie – zaraz obok sodu i chloru. Znajduje się on niemal w każdej komórce naszego ciała, dlatego też ma największy wpływ na prawidłowe funkcjonowanie wielu procesów życiowych. Zarówno niedobór, jak i nadmiar potasu mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Warto zatem zadbać o prawidłowy poziom tego pierwiastka, np. poprzez właściwą suplementację.
Potas – jaki to pierwiastek? Jaką rolę odgrywa w organizmie?
Mówi się, że bez potasu nie ma życia. Jest to oczywiście prawda. To właśnie potas – razem z chlorem i sodem – trzyma w ryzach całą gospodarkę wodną naszego organizmu oraz odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego i nerwowego. Potas spełnia się również poprzez wsparcie prawidłowego spalania węglowodanów. Dotlenia nasz mózg, obniża wartość ciśnienia tętniczego i bierze udział w syntezie białek. Jest zatem tym mikroelementem, bez którego nie jesteśmy w stanie normalnie żyć. To swego rodzaju paliwo, które daje nam siłę do dalszego działania.
Hipokaliemia. Czym grozi niedobór potasu w organizmie? Co z nadmiarem?
Prawidłowe stężenie potasu we krwi dorosłego człowieka oscyluje pomiędzy 3,6 a 5,5 mmol/l (milimoli na litr). Gdy spada ono poniżej 3,6 mmol/l mówimy o hipokaliemii, czyli niedoborze potasu w surowicy krwi. Przyczyną takiego stanu jest najczęściej dieta uboga w potas, nadużywanie alkoholu, którego działanie powoduje wypłukiwanie ważnych dla organizmu mikroelementów, a także silne pocenie się.
Hipokaliemia w łagodnym przebiegu może nie dawać objawów. Niemniej jednak warto pamiętać, że jeżeli już wystąpią, to są to najczęściej: ogólne zmęczenie, nudności, nerwobóle, jadłowstręt, czy zaparcia. Z drugiej strony, gdy w organizmie znajduje się za dużo potasu, mówimy o hiperkaliemii. Nadmiar potasu we krwi może objawiać się kołataniami serca, czy mrowieniem i drętwieniem kończyn. Za przyczynę takiego stany wymienia się najczęściej: sepsę, nadmierną suplementację potasem, czy niewydolność nerek.
Zapotrzebowanie na potas. Źródła potasu w diecie – jakie?
W codziennej diecie organizm dorosłego człowieka potrzebuje od 2000 do 4000 mg potasu – choć różne źródła podają inne dawki. Wszystko zależy tak naprawdę od organizmu oraz trybu życia (np. w przypadku karmiących matek dzienna dawka potasu może wzrosnąć nawet do 5000 mg). Dlatego wszystkie swoje wątpliwości warto skonsultować z lekarzem, aby określić pożądaną dawkę. Konieczne w tym celu mogą okazać się badania krwi.
Potas jest pierwiastkiem, który znajduje się w wielu produktach naszej codziennej diety. Za najbogatsze określa się przede wszystkim owoce (kiwi, czy banany). Pozostałymi źródłami mogą być również: ryby, orzechy, warzywa (brokuły), kakao, produkty pełnoziarniste, czy rośliny strączkowe, np. bób.
Suplementacja potasem – tak, czy nie?
Odpowiednią ilość potasu we krwi może zapewnić zbilansowana dieta. Każdy z nas ma jednak inny styl życia, dlatego z dostarczaniem tego pierwiastka może być różnie. Część osób nie spożywa na co dzień ryb, czy owoców. Dlatego dobrym rozwiązaniem, aby zapewnić sobie odpowiednią dawkę potasu, może być suplementacja. Niedobór potasu możemy uzupełnić poprzez regularne przyjmowanie go w formie kapsułek, np. Potas SR. Suplement diety nie tylko pomoże w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, ale zapewni prawidłową pracę mięśni i układu nerwowego. Dostępne na rynku suplementy są odpowiednim wsparciem przy niedoborach potasu, warto pamiętać jednak o tym, że nie są to leki. Dlatego przy cięższym przebiegu hipokaliemii, wszystkie niepokojące objawy należy konsultować z lekarzem.