
Układ pokarmowy to jeden z najważniejszych elementów organizmu człowieka, który odpowiada za odżywianie. Składa się on z wielu powiązanych ze sobą odcinków – każdy z nich spełnia określoną funkcję. Przewód pokarmowy to również naturalne siedlisko bakterii, które tworząc cały mikrobiom, korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Czasem jednak może dochodzić do sytuacji, w których jelita nie działają tak, jak należy. Po czym poznać, że mikroflora jelitowa jest zaburzona? I co najważniejsze, jak o nią dbać?
Mikrobiom jelit – co to jest mikroflora jelitowa?
Mikroflora jelitowa to dynamiczny ekosystem ulegający nieustannym zmianom w ciągu całego naszego życia. Drobnoustroje zamieszkują niemal wszystkie błony śluzowe oraz skórę. Przewód pokarmowy obfituje w mikroorganizmy, które odgrywają również bardzo ważną rolę w pracy wielu innych układów naszego ciała. W jelitach znajduje się o 10 razy więcej bakterii niż komórek w całym organizmie. Jest to zatem miejsce z najbardziej rozbudowaną i zróżnicowaną florą bakteryjną – co ciekawe, mikrobiom stanowi kwestię indywidualną dla każdej osoby.
Bakterie jelitowe skutecznie stymulują wytwarzanie śluzu, który jest jedną z naszych najlepszych naturalnych obron przed różnymi toksynami. Przyjazne mikroorganizmy pokrywają powierzchnię jelit, tym samym zapobiegając osiedlaniu się oraz namnażaniu wirusów, bakterii i grzybów – wspierają nasz układ immunologiczny, a także uczestniczą w produkcji witamin. Czasami jednak flora bakteryjna jelit może ulec zaburzeniom.
Niekorzystne dla mikroflory jelitowej
Jedną z najczęstszych przyczyn nieprawidłowości zachodzących w mikrobiomie jelitowym, jest zmiana diety i modyfikacja trybu życia. Częste spożywanie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego z równoczesnym brakiem spożycia warzyw i produktów bogatych w błonnik, dieta bogata w cukry, produkty wysoko przetworzone lub nadmierne odchudzanie się i niedostarczanie organizmowi wystarczającej ilości witamin i składników odżywczych, może skutecznie zaburzyć pracę jelit.
Na mikrobiom niekorzystny wpływ mogą mieć również:
- antybiotykoterapia;
- siedzący tryb życia;
- używki – alkohol i papierosy;
- konserwanty i sztuczne barwniki;
- stress.
Jeżeli nasz mikrobiom jelitowy zostanie nadszarpnięty, pojawią się sygnały o tym świadczące. Mogą to być np. zmiana częstotliwości wypróżniania się, zmniejszenie apetytu, dyskomfort w jamie brzusznej, wypryski skórne, czy odruchy wymiotne. W żadnym wypadku nie należy ignorować niepokojących objawów, ponieważ mogą one nierzadko świadczyć o rozwoju poważnej choroby.
Wparcie flory bakteryjnej jelit
Zaburzony mikrobiom negatywnie wpływa nie tylko na naszą odporność, upośledza trawienie pokarmów i przemianę materii, ale przede wszystkim skutecznie uprzykrza nam nasze codzienne funkcjonowanie. W jaki sposób możemy zatem pomóc sobie i naszej mikroflorze?
W procesie odbudowy flory bakteryjnej jelit niezbędna może okazać się zmiana diety. Posiłki powinny być zróżnicowane i bogate w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze. Warto wprowadzić do diety produkty fermentowane, takie jak jogurty, kefiry oraz kiszonki. Zbilansowaną dietę warto łączyć z regularną aktywnością fizyczną, nie zapominając oczywiście o piciu przynajmniej dwóch litrów wody dziennie.
Do działań profilaktycznych w odbudowie mikroflory warto również wykorzystać probiotyki, które polecane są szczególnie w przypadku antybiotykoterapii. Probiotyki zawierają odpowiednie szczepy bakterii, dlatego stanowią też bardzo dobry składnik terapii dla osób z zaburzeniami odporności.
Pamiętajmy, zdrowe jelita, to podstawa silnego układu odpornościowego. Wspieranie flory bakteryjnej układu pokarmowego stanowi zatem ważny element do poprawy funkcjonowania całego organizmu.