Co to jest Monakolina K?
Monakolina K to substancja naturalnego pochodzenia, która jest aktywnym składnikiem czerwonego fermentowanego ryżu (ang. Red Yeast Rice). Jej budowa i właściwości chemiczne są bardzo zbliżone do lowastatyny, czyli leku należącego do grupy statyn – środków stosowanych w terapii farmakologicznej zaburzeń lipidowych. Ze względu na to podobieństwo monakolina K jest często określana mianem „naturalnej statyny” i stosuje się ją w suplementacji u osób dbających o utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu.
Monakalina K – właściwości i mechanizm działania
Główną i najlepiej udokumentowaną właściwością monakoliny K jest jej zdolność do utrzymywania prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi. Ma ona wpływ na aktywność enzymu o nazwie reduktaza HMG-CoA, który bierze udział w wytwarzaniu cholesterolu w wątrobie. Ograniczając ten enzym, monakolina K zmniejsza produkcję cholesterolu całkowitego oraz tzw. „złego” cholesterolu LDL. Wiele badań klinicznych potwierdza jej skuteczność i wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu LDL. W suplementach często łączy się ją z innymi substancjami takimi jak ekstrakt z bergamoty czy ekstrakt z czosnku.
Monokalina K – zastosowanie
Monakolina K jest stosowana głównie w suplementach diety zgodnie z normami określonymi przez doradców EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) Suplementacją monakoliną K można rozważyć w celu: wspomagania utrzymania prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi.
Monokalina K – ostrzeżenia i środki ostrożności
Mimo, że jest to substancja naturalna, jej stosowanie może powodować powikłania. Z tego względu w Unii Europejskiej wprowadzono pewne ograniczenia dotyczące stosowania monakoliny K.
- Maksymalna dzienna dawka monakolin w suplementach diety musi być niższa niż 3 mg.
- Nie należy spożywać suplementów z monakoliną K razem z lekami obniżającymi poziom cholesterolu (statyny).
- Nie należy stosować jej w ciąży i w trakcie karmienia piersią.
- Nie zaleca się jej stosowania u dzieci i młodzieży poniżej 18 roku życia.
- Przeciwwskazaniem do suplementacji monakoliny K są m.in. choroby wątroby, nerek, a także niektóre problemy w obrębie układu ruchu.
- Suplementację monakoliną K zawsze należy omówić z lekarzem.
Podsumowanie
Monakolina K to substancja z czerwonego fermentowanego ryżu znana ze swojego działania na cholesterol LDL w sposób podobny do statyn. Należy jednak pamiętać, że jej naturalne pochodzenie nie oznacza pełnego bezpieczeństwa. Stosowanie monakoliny K, zwłaszcza w połączeniu z lekami, powinno być zawsze konsultowane z lekarzem, a suplementy należy wybierać z ostrożnością.