
Kwasy omega-3 stanowią podstawę zdrowego organizmu. Wspierają funkcjonowanie człowieka oraz mają wpływ na jego kondycję. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 nie występują naturalnie w organizmie człowieka, dlatego należy dostarczyć je za pomocą innych składników odżywczych.
Na co pomagają kwasy tłuszczowe omega-3?
Kwasy omega-3 mają dużo właściwości prozdrowotnych, ale wpływają również na wygląd skóry, włosów i paznokci. Dieta bogata w kwasy omega-3 wskazana jest ze względu na:
- Działanie kardioprotekcyjne – pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, między innymi pomagają regulować ciśnienie we krwi oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia zakrzepów czy miażdżyc tętnic.
- Prewencja chorób neurodegeneracyjnych – kwasy omega-3 są związane z poprawą koncentracji i funkcji poznawczych, jak również mogą redukować powstawanie chorób tj. Alzhaimer czy demencja.
- Wspieranie zdrowia oczu – spożywanie zalecanej dawki kwasów omega-3 zmniejsza ryzyko degeneracji plamki żółtej związanej z wiekiem oraz innych schorzeń oczu.
- Działanie przeciwzapalne – ich zażywanie może być korzystne w leczeniu stanów zapalnych, np. reumatoidalnego zapalenia stawów, zapalenie jelita grubego.
- Działanie przeciwdepresyjne – kwasy omega-3 mogą pozytywnie wpływać na poprawę nastroju.
- Pozytywny wpływ na układ odpornościowy – kwasy te zmniejszają ryzyko infekcji.
- Pozytywny wpływ na cholesterol – pomagają w regulacji poziomu cholesterolu, obniżają “zły” (LDL) i zwiększają poziom “dobrego” (HDL).
- Pozytywny wpływ na ciążę – zapewniają prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu. Jest również zalecany dla kobiet karmiących piersią.
- Pozytywny wpływ na schorzenia dermatologiczne – wspierają leczenie np. łuszczycy, atopowego zapalenia skóry.
Odnotowuje się jeszcze więcej pozytywnych aspektów spożywania kwasów omega-3. Jednak to co ważne, to korzyści mogą różnić się w zależności od indywidualnych cech osób je przyjmujących. Bierze się pod uwagę m.in.: ogólną dietę, ilość kwasów w diecie oraz uwarunkowania zdrowotne.
Gdzie znaleźć kwasy omega-3?
Kwasy omega-3 naturalnie występują przede wszystkim w tłustych rybach morskich, tj. Dorsz, tuńczyk, łosoś, śledź. Są też składnikiem niektórych olejów i roślin, np. olej lniany, olej rzepakowy tłoczony na zimno, nasiona lnu, nasiona chia, orzechy włoskie, szczypiorek.