młoda kobieta trzymająca się za bolący brzuch
31.05.2023
Zdrowe Korzyści

Zgaga — potoczne określenie uporczywej dolegliwości, która najczęściej objawia się pieczeniem w górnej części przewodu pokarmowego. Uczucie ciepła może promieniować w kierunku gardła i najczęściej jest ono związane z cofaniem się treści pokarmowej żołądka. Wobec tego, w jaki sposób można uniknąć zgagi?

Kiedy spożywać posiłki w przypadku zgagi?

Faktem jest, że dieta w przebiegu zgagi nie powinna zbytnio obciążać żołądka. Jednocześnie, nie same posiłki, a czas ich spożywania może zminimalizować ryzyko wystąpienia przykrej dolegliwości. Zaleca się, by ostatni posiłek spożyć na — co najmniej – 3 godziny przed snem. Dzięki temu żołądek nie będzie “wypełniony” przed snem. Co więcej, na minimum 2 godziny po skończonym jedzeniu niewskazane jest kładzenie się, wykonywanie ćwiczeń fizycznych czy innych aktywności. Ważne jest również to, by posiłki były spożywane regularnie — oczywiście w miarę możliwości.

Jaka jest dieta na zgagę?

Dieta na zgagę wyklucza palenie papierosów i picie alkoholu — najlepiej odstawić wszystkie używki, które mogą podrażniać przewód pokarmowy. Co więcej, przygotowywane posiłki powinny być lekkostrawne, by nie obciążały one żołądka. Wśród produktów rekomendowanych znajdują się, chociażby:

  • chleb typu graham;
  • biały ryż;
  • drobne kasze;
  • mało kwaśne owoce;
  • chude mięsa;
  • ryby.

Dozwolone są również warzywa, jednak podobnie jak w przypadku owoców, powinny być one gotowane. W przypadku nasilenia się dolegliwości można spożywać nabiał jak np. jogurty naturalne, mleko, kefiry czy maślankę. Zaleca się również picie dużej ilości wody, kawy zbożowej czy ziołowych herbat. W diecie na zgagę koniecznie trzeba wykluczyć napoje gazowane.

Spożywanie małych, ale częstych posiłków

Zbytnie przejadanie się może doprowadzić do tego, że zgaga znacznie przybierze na sile. Warto więc zaplanować swoje posiłki w taki sposób, by spożywać je około 5 – 6 razy dziennie, ale w mniejszych porcjach. W ten sposób można skutecznie zwalczyć uczucie niepohamowanego głodu, które prowadzi do spożywania nadmiaru posiłków. Jednocześnie pozwoli to uniknąć zgagi i zmniejszy jej objawy.

Suplementy diety do walki z palącą zgagą

Choć porady i wskazówki dietetyczne zazwyczaj cieszą się dużą skutecznością, to w niektórych przypadkach konieczne będzie sięgnięcie po bardziej zaawansowane metody. Jeśli uczucie pieczenia w przełyku daje o sobie coraz mocniej znać, rozwiązaniem mogą okazać się dedykowane suplementy. Jednym z nich jest np. magGAST. Takie specyfiki nie skupiają się na niwelowaniu “palenia w przełyku”, ale precyzyjnie trafiają w źródło problemu. Ich zadaniem jest wsparcie pracy żołądka, a także całego układu trawiennego. Suplementy mogą się również przyczynić do zredukowania kwaśności treści pokarmowej i zobojętnienia kwasu solnego w żołądku. Faktem jest, że nie będą one w stanie całkowicie wyleczyć zgagi, jednak będą skutecznie minimalizować jej objawy. W wielu wypadkach to właśnie taka suplementacja może okazać się jednym z najlepszych wyborów.