
Zdrowy styl życia cieszy się coraz większą popularnością. Zainteresowani nim doskonale wiedzą, że dzięki zmianie nawyków żywieniowych mogą zadbać nie tylko o swoją sylwetkę, ale także dobre zdrowie oraz samopoczucie. Jednak wytrwanie w postanowieniach odnośnie racjonalnej diety bywają trudne. Wobec tego, czy zbożowe przekąski pomogą utrzymać zdrowy styl życia, czy jednak będą od niego odstępstwem?
Na czym polega zdrowy styl życia?
Wiele osób obecnie zwraca uwagę na to, w jaki sposób komponowane są codzienne posiłki. Oczywistym jest fakt, że na talerzu powinny znaleźć się białka i tłuszcze, ale także i witaminy oraz węglowodany. Niestety, to właśnie cukry budzą największe wątpliwości. Organizm rozkłada je znacznie wolniej od pozostałych składników odżywczych, a w efekcie waga może sukcesywnie rosnąć. Zasady zdrowego stylu życia zakładają więc ograniczenie — nie wyłączenie — podaży węglowodanów. Co więcej, niezbędne jest utrzymanie prawidłowego bilansu kalorycznego tak, by liczba spożytych kalorii nie przekraczała dziennego zapotrzebowania organizmu. Jednocześnie warto zauważyć, że organizm, tak czy inaczej, będzie domagał się większej dawki węglowodanów. Apetyt na słodkości zwiększa się np. w sytuacjach stresu, wyczerpania, czy nawet i w momencie niedoboru magnezu. Sięgamy wówczas po batoniki, ciasta i inne przysmaki, które — niestety — zawierają ogromne ilości cukru oraz tłuszczu. W takiej sytuacji analogicznie odchodzimy od zdrowego trybu życia.
Zbożowe przekąski — alternatywa dla tradycyjnych słodkości?
Węglowodany są nam potrzebne, chociażby do tego, by organizm mógł funkcjonować na “wysokich obrotach”. To one są źródłem energii i dodają nam siły do działania. Jednak tradycyjne słodycze nie są najlepszym wyborem. Okazuje się, że świetną alternatywą okażą się zbożowe przekąski jak np. Miodowy Raj ze słonecznikiem lub innymi dodatkami. Takie przysmaki składają się tylko i wyłącznie z naturalnych składników, a biały cukier zostaje w nich zastąpiony miodem oraz suszonymi daktylami. W ten sposób spożywamy zdrowe cukry, które mają jeszcze większą wartość energetyczną, a jednocześnie unikamy nadmiernych kalorii. Zbożowe przekąski najczęściej nie zawierają także sztucznych barwników i konserwantów, dzięki czemu nie musimy martwić się o związki chemiczne, które dostaną się do organizmu. Takie przekąski to samo zdrowie i solidna dawka energii!
Jak często można spożywać zbożowe przekąski?
Złotą zasadą zdrowego stylu życia jest zachowanie umiaru — nie tylko w kwestii spożywania węglowodanów. Nie jest konieczne całkowite wykluczenie przekąsek — w szczególności tych zbożowych — jednak należy spożywać je z umiarem. Warto pamiętać, że zbożowy i zdrowy przysmak nigdy nie powinien być substytutem pełnowartościowego posiłku. Taka przekąska może pełnić rolę zdrowego, drugiego śniadania lub podwieczorku. Można zabrać ją ze sobą do pracy lub szkoły. Mimo wszystko nie zastąpi ona zbilansowanego śniadania czy też obiadu.